In de anul 2015, când s-a micșorat TVA la alimente. Ei bine, cheltuielile cu impozitele, contribuțiile și taxele s-au mărit în anul relaxării fiscale. Ele au reprezentat 19% din total cheltuielilor, față de 16,7% în 2014. Adică, românii au plătit taxe de 168 de lei lunar, față de 142 în anul precedent.
Iar în timpul în care povara fiscală a avansat cu 18%, veniturile oamenilor au crescut cu 8%. Iată însă că datele statistice recente demonstrează că fiscalitatea a devenit mai opresivă,desi avem TVA redus la alimente, scăderea CAS cu 5%, eliminarea a peste 90% de taxe și tarife, neimpozitarea profitului reinvestit”.
Dar, în ciuda faptului că fiscalitatea a crescut, când în “prospect” era indicat că se reduce, poate că au dreptate analiștii care spun că România e puțin fiscalizată, ca dovadă are cel mai scăzut nivel al veniturilor fiscale în raport cu PIB-ul din Uniunea Europeană.
Din păcate însă, dacă e să schimbăm perspectiva de la macro la micro, unde se observă că un salariat dă mai mulți bani pe taxe (27,9% din totalul cheltuielilor), decât pe mâncare (19,8%), e posibil ca experții să se cam îndoiască de vorbele lor. Nemții achită taxe mai mari decât românii, dar rămân cu suficienți bani după aceea și își manifestă încrederea în consum.
La noi salariții au plătit impozite de 305 lei lunar în 2015, față de 276 în 2014, și asta, nu-i așa?, fiindcă s-a relaxat fiscalitatea! Timp în care pensionarii achită taxe de numai 76 de lei lunar și mai au și gratuitate pe mijloacele de transport în comun de la suprafață, în București.
Be the first to comment on "De ce creste povara fiscala desi scad taxele"