Propunerea legislativa pentru modificarea art.138 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptată luni de Plenul Senatului, în ciuda raportului de respingere înaintat de Comisia sesizată cu acest proiect, ceea ce înseamnă că, pentru a intra în vigoare, documentul mai are nevoie şi de votul decisiv al deputaţilor.
Potrivit proiectului lansat de patru senatori PSD, cotele contribuţiilor de asigurări sociale de stat vor fi reduse cu cinci puncte procentuale, dintre care două puncte procentuale la angajatori şi trei la angajaţi.
Astfel, dacă propunerea legislativă citată va trece si de Camera Deputaţilor, ca For decizional, articolul 138 din Codul fiscal va fi modificat, cotele de contribuţii sociale urmând să fie reduse astfel:
- de la 26,3%, aşa cum este în prezent, la 21,3% pentru condiții normale de muncă (7,5% în loc de 10,5% pentru contribuția individuală și 13,8% în loc de 15,8% pentru contribuția angajatorului);
- de la actuala cotă de 31,3% la 26,3% pentru condiţii deosebite de muncă (7,5% în loc de 10,5% pentru contribuția individuală și 18,8 în loc de 20,8% pentru contributia angajatorului);
- de la 36,3% la 31,3% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă (7,5% în loc de 10,5% pentru contribuția individuală și 23,8% în loc de 25,8% pentru contribuția angajatorului).
De altfel, cotele amintite ar urma să se aplice începând cu veniturile aferente lunii următoare intrării în vigoare a propunerii legislative, asta în ciuda faptului că prevederile menţionate nu au fost susţinute de Guvern. Mai precis, Executivul a arătat că o scădere cu cinci puncte procentuale a avut loc deja în 2014, iar o nouă reducere de acest gen ar conduce la un deficit bugetar de 3,5 miliarde de lei numai în primele şase luni de la aplicare. Mai mult, impactul negativ ar urma să fie de 7,7 miliarde de lei anul viitor şi ar ajunge la peste 9 miliarde în 2019.
Pe lângă punctul de vedere negativ transmis de Guvern, proiectul de lege figura cu raport de respingere şi din partea comisiei sesizate în fond, respectiv Comisia pentru buget-finanţe din cadrul Senatului, tot din considerente financiare.
Totuşi, iniţiatorii documentului consideră că o continuare a măsurilor de scădere a taxării muncii este necesară întrucât prevederile propuse vor contribui la creşterea numărului de locuri de muncă şi la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă.
“O viitoare scădere a nivelului contribuţiei de asigurări sociale aplicată angajatului antrenează o creştere a nivelului salarial, care se traduce la nivel macroeconomic prin creşterea puterii de cumpărare şi a nivelului de trai. Astfel, datorită creşterii puterii de cumpărare, va creşte şi consumul, iar economia va înregistra un trend pozitiv”, scrie în expunerea de motive anexată proiectului de lege care, aşa cum am menţionat deja, are nevoie şi aprobarea deputaţilor pentru a-şi produce efectele.
Cotele contribuţiilor sociale în prezent
Vă reamintim că, la acest moment, cotele de contribuții sunt:
1. Pentru angajat:
- 10,5% – asigurări sociale;
- 5,5% – sănătate și
- 0,5% – șomaj.
2. Pentru angajator:
- 15,8% – asigurări sociale pentru condiții normale de muncă (sau, după caz: 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă sau 25,8% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă);
- 5,2% – sănătate;
- 0,5% – șomaj;
- 0,85% – concedii şi indemnizaţii;
- între 0,15% şi 0,85% – accidente de muncă și boli profesionale;
- 0,25% – Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale.
Be the first to comment on "COTELE DE CONTRIBUTII SOCIALE AR PUTEA SCADEA IN 2016"