NOI REGLEMENTARI PENTRU PFA…..

shutterstock_116022664-tax

images

Prin intermediul Legii nr. 182/2016, publicate recent în Monitorul Oficial şi ale cărei prevederi se vor aplica începând cu 17 ianuarie 2017, au fost aduse limitări pentru PFA şi întreprinderile individuale (II) în ceea ce priveşte clasele de activitate pentru care aceste entităţi pot obține autorizație, o măsură inexistentă până acum în legislaţia autohtonă.

Concret, în cazul PFA restricția va fi de maximum cinci clase de activități prevăzute de Clasificarea activităților din economia națională (acele coduri CAEN, formate din patru cifre), în timp ce în cazul II va exista o limitare de zece clase de activități.

Schimbarea actelor de înregistrare va fi gratuită pentru PFA-urile vizate de noua lege

Documentul citat prevede că odată cu intrarea sa în vigoare, adică 17 ianuarie 2017, dar nu mai târziu de 17 ianuarie 2019, PFA și II care au un număr de activități ce depăşeşte noile limite sunt obligate să-și modifice obiectul de activitate.

„În termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale al căror număr de activități incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel prevăzut la art. 16 alin. (1) (cinci clase de activități, pentru PFA – n. red.), respectiv art. 24 alin. (1) (zece clase de activități, pentru II – n. red.) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 (…), solicită oficiului registrului comerțului competent modificarea, în mod corespunzător, a mențiunilor din registrul comerțului referitoare la obiectul de activitate”, scrie în actul normativ.

Aşadar, PFA şi II existente au un răgaz de doi ani oferit de autorităţi pentru a notifica Registrul Comerţului cu privire la modificarea mențiunilor referitoare la obiectul de activitate. De altfel, această operaţiune, precum și emiterea unor noi certificate de înregistrare, actualizate corespunzător, se vor face gratuit.

Procedura efectivă presupune depunerea unei cereri la Registrul Comerţului, prin care titularul entităţii (sau împuternicitul acestuia) va opta pentru păstrarea a maximum cinci (în cazul PFA), respectiv zece clase CAEN (în cazul II) şi eliminarea acelor coduri CAEN care depăşesc limitele.

În cazul în care PFA-urile nu vor notifica Registrul Comerţului în legătură cu reducerea numărului de activităţi la cel mult cinci clase CAEN până pe 17 ianuarie 2019, reprezentanţii instituţiei le vor radia din oficiu, cel târziu în martie 2019, măsură valabilă în egală măsură şi pentru II-urile care nu vor respecta limita de zece coduri CAEN.

„În termen de 60 de zile de la împlinirea termenului prevăzut la alin. (1) (17 ianuarie 2019 – n. red.), oficiul registrului comerțului radiază, din oficiu, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale care nu și-au îndeplinit obligația prevăzută la alin. (1) (modificarea obiectului de activitate – n. red.). Transferul drepturilor și obligațiile din patrimoniul de afectațiune, dacă acesta a fost constituit, potrivit legii, se realizează cu respectarea drepturilor creditorilor asupra fiecărei mase patrimoniale”, dispune Legea nr. 182/2016.

În acelaşi timp, PFA-urile care se înființează după 17 ianuarie 2017 vor fi obligate să opteze pentru maximum cinci coduri CAEN, ceea ce înseamnă că antreprenorii trebuie să își aleagă cu mai mare grijă viitoarele activităţi pe care le vor desfășura ca PFA:

Modificarea formei de organizare, o opţiune de luat în calcul

Restricţia de a avea mai mult de cinci coduri CAEN îi va determina pe mulţi dintre titularii PFA să caute o alternativă, iar o posibilă soluţie ar fi modificarea formei de organizare a afacerii.

Acele PFA care au nevoie de mai mult de cinci coduri CAEN pentru a-şi desfăşura activitatea în modul dorit au la dispoziţie trei opţiuni:

  • transformarea PFA în II, care permite autorizarea a maximum zece clase CAEN;
  • radierea PFA și înființarea unei societăţi cu răspundere limitată (SRL), care permite autorizarea unui număr nelimitat de clase CAEN;
  • radierea PFA și înființarea unei IF, care permite, la rândul său, autorizarea unui număr nelimitat de coduri CAEN.

În ceea ce priveşte prima variantă propusă mai sus, respectiv transformarea PFA în II, aceasta reprezintă o opţiune deja prevăzută în Ordonanţa de urgenţă nr. 44/2008, nefiind nou-introdusă în lege. Astfel, procedura de schimbare a formei de organizare presupune depunerea unei cereri de înregistrare la Registrul Comerţului.Formularul trebuie completat prin bifarea căsuţei de la punctul 7.6, cu precizarea formei pentru care se doreşte preschimbarea, respectiv PFA, precum şi a noii forme alese, adică II .

Transfomarea efectivă a PFA în II implică anumite riscuri, în condiţiile în care noua entitate va prelua patrimoniul celei vechi, precum şi toate obligaţiile şi drepturile acesteia.

În cazul în care PFA optează pentru schimbarea formei juridice în SRL, procedural, este necesar ca, mai întâi, PFA să fie radiată din Registrul Comerţului și abia apoi să se înmatriculeze şi să se autorize noua formă de organizare. Totuşi, procedura birocratică în acest caz este ceva mai dificilă, în condiţiile în care trebuie să o iei de la zero cu absolut toate contractele, cont la bancă şi aşa mai departe.

În ceea ce privește radierea PFA şi înfiinţarea unei întreprinderi familiale, există nişte aspecte specifice de luat în seamă, în contextul în care IF poate fi înfiinţată de cel puţin doi membri ai aceleiaşi familii. Prin membru al familiei înţelegem soţul, soţia, copiii acestora care au împlinit vârsta de 16 ani la data autorizării întreprinderii familiale, dar şi rudele şi afinii până la gradul al patrulea inclusiv.

Totuşi, dacă membrii unei astfel de entităţi trebuie să aibă cel puţin 16 ani, nu acelaşi lucru este valabil şi pentru titularul IF. Mai exact, acesta trebuie să aibă cel puţin 18 ani, condiţie prevăzută expres în OUG nr. 44/2008, actul normativ care stabileşte regulile după care funcţionează aceste entități.

Important! Din 2016, odată cu înăsprirea sistemului fiscal aplicabil PFA,antreprenorii pot opta pentru a-și desfăşura activitatea ca microîntreprindere, o formă de organizare mult mai permisivă din punct de vedere fiscal.

Notă: Pe lângă limitarea privind numărul de activităţi pentru care pot obţine autorizaţie, Legea nr. 182/2016 introduce limitări pentru PFA şi în ceea ce priveşte numărul de salariaţi. Concret, din 17 ianuarie 2017, acestea vor putea angaja cel mult trei persoane, ceea ce înseamnă că PFA cu mai mult de trei salariați vor fi forțate să concedieze .

eu

Be the first to comment on "NOI REGLEMENTARI PENTRU PFA….."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*