PLATA DEFALCATA SAU SPLIT TVA

Să discutam puțin despre ceea ce scrie în ordonanța  23/2017 privind plata defalcată a TVA sau split TVA!!!

Cine aplică acest sistem de plată defalcată a TVA?http://expertizainsolventa.ro/?p=954&preview=true

Toate firmele din țara asta, inclusiv persoanele fizice autorizate. Și toate instituțiile publice.
Toate entitățile ce sunt înregistrate în scopuri de TVA în România sunt obligate să încaseze TVA într-un cont special și să plătească furnizorilor săi TVA-ul din facturile acestora într-un cont separat.
Toate firmele, instituțiile publice, dar nu și persoanele fizice autorizate (aici intrând inclusiv întreprinderile individuale, liber-profesioniști și întreprinderile familiale), care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA în România au obligația să plătească furnizorilor lor TVA din facturile primite într-un cont separat.

Pentru ce fel de operațiuni se va aplica această plată defalcată? Pentru orice operațiune impozabilă din punct de vedere a TVA, pe teritoriul României sau în care locul livrării/prestării se consideră a fi România, cu excepția cazurilor în care beneficiarul este persoana obligată la plata taxei conform art. 307 alin. (2)-(5) sau art. 331 din Codul fiscal – adică acele situații în care se aplică taxarea inversă în țară (art.331) sau anumite importuri precum și cu excepția operațiunilor supuse regimurilor speciale prevăzute la art. 310-315 și art. 315^1 din Codul fiscal (neplătitori de TVA – regimul întreprinderilor mici, regimul special pentru unitățile de turism, regimul bunurilor second-hand,  regimul special pentru aurul de investiții, cel pentru servicii electronice, telecomunicații, radiodifuziune sau televiziune prestate de persoane impozabile din afara UE sau cel pentru agricultori).

Ce înseamnă contul special de TVA?

Cei care aplică sistemul de plată defalcată a TVA sunt obligați să aibă deschis cel puțin un cont de TVA. Pot avea oricâte conturi de TVA deschise, la orice bancă, dar este obligatoriu să aibă minim unul deschis. Codul IBAN pentru acest cont se va forma după reguli speciale având în componență codul de țară RO precum și șirul de caractere “TVA”. Din acest cont nu se permit eliberările de numerar. Depuneri de numerar se pot face în el, dar sunt interzise cu desăvârșire retragerile de numerar.

Ce se poate încasa în acel cont?

– TVA încasată, aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii, inclusiv TVA aferentă avansurilor;
– sume reprezentând TVA virate din contul curent sau depuse în numerar;
– sume transferate dintr-un alt cont de TVA al titularului;
– sume transferate din contul curent al titularului deschis la aceeași instituție de credit sau din contul de disponibil distinct deschis la aceeași unitate a Trezoreriei Statului, după caz;
– sume încasate ca urmare a unor corecții în urma unor erori materiale în procesul de plată
– sume încasate ca urmare a corectării facturilor sau ca urmare a ajustării bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal;
– alte sume rezultate din operațiuni care impun creditarea contului, stabilite prin ordin al președintelui ANAF;
– sume reprezentând TVA decontate între membrii grupului fiscal unic;
– dobânda aferentă contului de TVA, acordată de instituția de credit.

Ce se poate plăti din acel cont?

– TVA achitată în contul de TVA al furnizorului/prestatorului, aferentă achizițiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferentă avansurilor
– TVA achitată la bugetul de stat;
– sume transferate într-un alt cont de TVA deschis de titularul contului;
– sume rezultate ca urmare a unor corecții în urma unor erori materiale în procesul de plată, pentru care restituirea se efectuează într-un alt cont de TVA;
– sume rezultate ca urmare a unor corecții în urma unor erori materiale în procesul de plată, pentru care restituirea se efectuează într-un alt cont decât un cont de TVA;
– sume rezultate ca urmare a corectării facturilor sau ca urmare a ajustării bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal, pentru care restituirea se efectuează într-un alt cont de TVA sau într-un alt cont decât un cont de TVA;
– sume transferate în contul curent al titularului deschis la aceeași instituție de credit sau în contul de disponibil distinct deschis la aceeași unitate a Trezoreriei Statului, după caz
– sume transferate în conturile de venituri bugetare/disponibilități, în cazul instituțiilor publice înregistrate în scopuri de TVA
– sume transferate în contul curent, în cazul persoanelor care nu mai au obligația de a avea un cont conform art. 2 alin. (1) și nu mai au obligații de plată privind TVA
– sume reprezentând TVA achitat în numerar, cu excepția celor reținute din încasările în numerar, prevăzute la art. 15 alin. (2), sau cu cardul din contul curent;
– alte sume rezultate din operațiuni care dau dreptul la debitarea contului, stabilite prin ordin al președintelui ANAF, cu acordul organului fiscal;
– sume reprezentând TVA decontate între membrii grupului fiscal unic;
– comisioanele aferente contului de TVA percepute de instituția de credit.

Conturile de TVA pot fi executate silit pentru orice obligații fiscale ar avea firma!

Pentru  a intelege mai bine speta ar trebui cateva exemple practice.

money-1078268_960_720

A– factură emisă de un depozit plătitor de TVA și achitată integral de client prin virament bancar
FirmaX SRL, plătitor de TVA, emite o factură în valoare de 1190 lei, din care 1000 lei valoarea fără TVA și 190 lei valoarea TVA.

Clientul societății când îi va achita factura va achita suma de 1000 lei în contul curent și suma de 190 lei în contul de TVA al firmei X SRL. Dacă X  SRL nu-i comunică clientului un cont de TVA, clientul va trebui să consulte siteul ANAF pentru a găsi contul de TVA deschis de ANAF, în trezoreria statului, pentru furnizorul său și să facă plata în acel cont.


B – factură emisă de un depozit plătitor de TVA și achitată de client parțial prin virament bancar sau numerar

Firma X  SRL, plătitor de TVA, vinde către clientul Y  SRL produse alimentare și nealimentare. Valoarea produselor alimentare este 1000 lei cu TVA 9% – 90 lei și a celor nealimentare este tot 1000 lei, dar cu TVA 19% – 190 lei. Valoarea totală a facturii este 2280 lei.

Clientul poate achita firmei X SRL suma de 1800 lei prin virament bancar. Cum va efectua plata clientul în această situație? Aici deja se complică lucrurile. Clientul va trebui să determine cât reprezintă TVA din suma pe care el poate să o achite furnizorului său. Cum va proceda pentru a afla asta?

Va trebui să calculeze TVA folosind procedeul sutei majorate, dar în ordinea descrescătoare a cotelor de TVA. Concret va trebui să știe ce valoare totală au produsele cu 19% TVA și ce valoare totală au cele cu 9%. În cazul nostru cele cu 19% sunt în valoare totală de 1190 lei și cele cu 9% sunt în valoare de 1090 lei. Deci din 1800 lei pe care vrea să-i achite, 1190 lei vor fi pentru produse cu 19% și restul de 610 lei pentru produse cu 9% TVA. TVA în acest caz va fi 190 lei TVA 19% (1190 lei x 19/119) + 50,37 lei TVA 9% adică un total de 240,37 lei.

Clientul va întocmi două ordine de plată – unul pentru suma de 240,37 lei pe care o va vira în contul de TVA al furnizorului și unul pentru suma de 1559,63 lei (1800 lei – 240,37 lei) pe care o va vira în contul curent al furnizorului.

Dar dacă clientul ar plăti această sumă numerar cu card sau cu un instrument de plată, nu prin virament?

În această situație furnizorul este cel care ar trebui să determine cât reprezintă TVA din valoarea facturii încasată de la client și în funcție de cum încasează (numerar sau în contul curent) să depună numerar ori să vireze din contul curent în contul de TVA suma corespunzătoare.

C – operațiuni la un magazin plătitor de TVA

Firma X SRL, magazin cu amănuntul, plătitor de TVA, vinde către populație bunuri alimentare și nealimentare în valoare  totală de 15000 lei, din care 12000 lei bunuri alimentare cu 9% și 3000 lei bunuri nealimentare cu 19% TVA. TVA total în zi este în valoare de 1469,82 lei (3000 lei x 19/119 = 478,99 lei + 12000 lei x 9/109 = 990,83 lei )

Din totalul vânzării efectuate către populație, suma de 12000 lei o încasează numerar, 1500 lei încasează cu bonuri și 1500 lei cu card.

În ziua respectivă cumpără de la Y  SRL produse alimentare în valoare de 1,635 lei din care 135 lei reprezintă TVA 9%, cu o factură pe care o achită integral numerar.
Mai achită numerar integral și o factură de reparații vitrină frigorifică către un furnizor ce-i emite o factură de 952 lei pentru această reparație, din care TVA 19% 152 lei.
De asemenea achită parțial o factură de marfă pe care are produse cu 19% și 9% – 545 lei produse cu 9% și 833 lei produse cu 19% – adică o factură în valoare totală de 1378 lei, din care 500 lei valoare fără TVA produse cu 9%, cu o valoare de 45 lei a TVA de 9%  și 700 lei valoare fără TVA a produselor  cu 19%, cu o valoare de 133 lei a TVA 19%. Plata se face numerar și este în valoare de 950 lei.

Ce obligații are X  SRL?

1. să determine valoarea TVA aferentă încasărilor numerar și cu bonuri de masă (substitute de numerar)

Cum va determina acel TVA? Folosind aceiași regulă de la exemplul 2 – în ordinea descrescătoare a cotelor de TVA.

Pe exemplul nostru avem 15000 lei, total vânzare, din care 3000 lei cu TVA 19% și 12000 lei cu 9%.

Cât reprezintă vânzarea încasată numerar?  12000 lei
În acest caz pornim de la ceea ce impune ordonanța și anume că suma TVA se determină în ordinea descrescătoare a cotelor de TVA, deci TVA ce se determină prima este cea de la cota de 19%.  Vom avea din 13500 lei total încasat numerar – 3000 lei cu 19% și restul de 9000 lei cu TVA 9%.
TVA 19% =  3000 lei x 19/119 = 478,99 lei
TVA 9% = 9000 lei x 9 / 109 = 743,12 lei
Total TVA de la încasări numerar = 1222,11 lei (478,99 lei + 743,12 lei)

2. să determine valoarea TVA aferentă plăților numerar din ziua respectivă

a. la factura de 1635 lei achitată integral avem 135 lei TVA
b. la factura de 952 lei achitată integral avem 152 lei TVA
c. la factura de 1378 lei, se determină TVA în funcție de cotele de TVA din factură, în ordine descrescătoare a cotelor așa cum am arătat mai sus la încasări. TVA determinată astfel este de 142,66 lei (833 lei x 19/119 = 133 lei TVA 19 % + 117 lei x 9 /109 = 9,66 lei TVA 9%).
Total TVA aferent plăților numerar = 135 lei + 152 lei + 142,66 lei = 429,66 lei

3. în termen de maxim 7 zile lucrătoare să depună în contul de TVA, diferența dintre TVA de la încasările numerar/substitute de numerar și TVA-ul de la plățile numerar.

Diferența este de 1222,11 lei-429,66 lei = 792,45 lei. Această sumă trebuie depusă în contul de TVA, obligatoriu, în termen de 7 zile de la data încasării.

4. în termen de 7 zile lucrătoare de la data încasării în cont a sumelor achitate de clienți cu cardul și a sumelor încasate cu substitut de numerar să vireze TVA corespunzător acestora din contul curent într-un cont de TVA.
Din total vânzare am spus că 1500 lei e încasată cu cardul și 1500 lei cu bonuri de masă. Am determinat deja cât e TVA de la încasările numerar așa că la card calculul e relativ simplu, din totalul TVA din raportul Z scădem TVA de la numerar determinat la punctul 1 de mai sus.
În cazul nostru  1469,82 lei TVA total – 1222,11 lei TVA de la numerar = 247,71 lei TVA la încasări cu cardul și cu tichete de masă.

D  – operațiuni la un neplătitor de TVA

Chiar  si un neplătitor  TVA, dacă va achiziționa ceva de la un plătitor tot va trebui să calculeze care e taxa aferentă plăților pe care le face către acesta în virament și să o vireze distinct.

Doar persoanele fizice autorizate ce sunt neplătitoare de TVA nu au nici un fel de obligație în a vira distinct TVA în cont special de TVA.

Firma X  SRL, neplătitoare de TVA achiziționează de la un plătitor de TVA un mijloc fix cu o valoare de 5950 lei, din care TVA 19% 950 lei. Plata o face prin virament bancar,  integral.

Achiziționează servicii de reparații de la un plătitor de TVA, cu o factură în valoare de 580 lei achitată, integral, în numerar, la data facturii.

Achiziționează marfă de la un plătitor de TVA în sumă totală de 8,325 lei, din care 6540 lei produse cu 9% TVA și 1785 lei produse cu 19%. Din suma de 8325 lei poate achita virament 7000 lei.

Ce obligații are X  SRL?

1. la orice factură pe care o achită prin virament să determine care este valoarea TVA corespunzătoare plății pe care o efectuează.

2. să vireze suma calculată la punctul 1 în contul de TVA al furnizorului său.

În situația noastră determinarea se face astfel:

a. la mijlocul fix 5950 lei x 19/119 = 950 lei – plata fiind integrală, X  SRL va întocmi două ordine de plată – unul de 5000 lei cu care va vira suma în contul curent al furnizorului și unul de 950 lei cu care va vira această sumă în contul de TVA comunicat de furnizor.

b. achitând numerar, integral, nu are nici o obligație în a determina valoarea TVA, determinarea sumei respective fiind în sarcina furnizorului

c. să determine TVA în ordinea descrescătoare a TVA la suma ce o va achita – 6540 lei x 9/109 + 460 x 19/119 = 540 lei + 73,45 lei = 613,45 lei și să întocmească două ordine de plată – unul pentru 613,45 lei pe care să-i vireze în contul de TVA și unul de 6386,55 lei pe care să-i vireze în contul curent al furnizorului.

Va mai trebui să țină seama de ce sumă a virat furnizorului în contul de TVA și ce TVA a mai rămas de virat în contul acestuia pentru ca la plata diferențelor să poată vira distinct TVA.

Desigur probleme vor fi mai multe,nervi sa avem sa le stapanim ! Va urez succes !


Be the first to comment on "PLATA DEFALCATA SAU SPLIT TVA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*