SUPARAREA MARILOR RETAILERI

9_1485

Marii retaileri contestă noua Lege 321, care va intra în vigoare în câteva săptămâni, şi spun că, în cele din urmă, va avea un impact negativ asupra buzunarului românului de rând. De cealaltă parte, reprezentanţii furnizorilor par să se fi separat în două tabere – procesatorii şi agricultorii.

„Unii dintre retaileri practică o politică de descurajare a procesatorilor şi producătorilor români, iar patronatele s-au divizat. Când o să înceapă renegocierea contractelor, va fi scandal mare“, a declarat pentru „Adevărul“ preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu.

Principalele uniuni patronale care îi reprezintă pe potenţialii furnizori de alimente sunt Pro Agro (vocea producătorilor agricoli) şi Romalimenta (vocea procesatorilor).

Termene prea strânse

Pentru cota de 51% marfă provenită din „lanţul scurt“, noua lege prevede un termen de graţie de şase luni şi elaborarea unei hotărâri de guvern. În schimb, pentru dispoziţiile care privesc activitatea retailerilor, legea va intra în vigoare la 3 zile după publicare.

Astfel, potrivit AMRCR, toţi comercianţii vor fi obligaţi să se încadreze în termenul de plată de 7 zile calendaristice pentru produsele proaspete – toate alimentele care nu sunt conservate prin sterilizare, deshidratare, congelare sau afumare, cu excepţia refrigerării.

Prin urmare, managementul stocului de marfă, adică ciclul expunere-vânzare, va trebui optimizat, pentru ca magazinele să poată susţine fluxul financiar extrem de strict prevăzut în lege.

Din punctul de vedere al membrilor AMRCR, „schimbarea regulilor jocului (din nou) în timpul jocului înseamnă renegocierea contractelor şi a bugetelor anterior încheiate şi previzionate pentru întregul an financiar.

Este necesar un efort uriaş al resursei umane pentru a modifica în câteva săptămâni toate contractele aflate în desfăşurare“.

Furnizorii riscă excluderea din circuitul comercial

O altă prevedere care cred retailerii că va avea un impact negativ considerabil asupra comerţului şi, în cele din urmă, asupra consumatorilor, este aceea că livrarea la magazin cu aviz şi transmiterea facturii în centrală trebuie să se facă în timp util, deoarece magazinele nu au acces la preţul de achiziţie.

Furnizorii au nevoie de sisteme informatice performante ca să poată gestiona eficient procesul, altfel vor fi excluşi din circuitul comercial de rigorile legii – amenda ajunge şi până la 100.000 de lei.

De asemenea, retailerii spun că nu mai pot factura servicii, aşa că furnizorii vor avea nevoie să îşi creeze foarte rapid şi o capacitate logistică adecvată – depozite climatizate, mijloace auto termo-controlate, ambalare standard, buletine de analiză etc.

Gata cu degustările în magazine

Comercianţii, în marea lor majoritate, nu îşi vor mai putea permite nici mercantizarea suplimentară.

Astfel, „din magazine vor dispărea foarte probabil şi display-urile, degustările, chiar şi frigiderele de la furnizori, începând cu berea şi terminând cu lactatele şi îngheţata“, se mai arată în comunicatul AMRCR.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută, cu 293 de voturi „pentru“ şi niciunul împotrivă, modificările la Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare care prevede ca 51% dintre produsele aflate pe rafturile hipermarketurilor să provină din „lanţul scurt de aprovizionare, local sau regional“. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, proiectul urmând să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis spre promulgare.

9_1485

Be the first to comment on "SUPARAREA MARILOR RETAILERI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*