DECIZIE A INALTEI CURTI DE CASATIE SI JUSTITIE

expertiza-judiciara-dezbateri-ale-expertilor-judiciari-impreuna-de-reprezentanti-ai-instantelor-a260

expertiza-judiciara-dezbateri-ale-expertilor-judiciari-impreuna-de-reprezentanti-ai-instantelor-a260

Atentie angajatori ce vi se poate intampla cand un angajat lucreaza desi are suspendat contractul individual de munca !!!!! Decizia ICCJ nr 20/2016.

In cazul în care un salariat lucrează, deşi contractul său individual de muncă este suspendat, angajatorul va putea fi sancţionat cu o amendă drastică, aşa cum reiese dintr-o decizie recentă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Practic, se va considera că un salariat aflat în această situaţie nu este angajat în mod legal.

Decizia ICCJ nr. 20/2016 a fost luată luni de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă. Aceasta va produce efecte la nivel naţional de la momentul publicării în Monitorul Oficial. Judecătorii au stabilit, în esenţă, că, dacă un salariat are contractul individual de muncă suspendat şi totuşi lucrează pentru angajator, se consideră că acesta nu este încadrat în muncă în mod legal.

“În sintagma «fără încheierea unui contract individual de muncă» prevăzută de dispoziţiile art. 260 alin. (1) lit. e) Codul Muncii, republicat, se include şi situaţia contractului individual de muncă suspendat, se arată într-un comunicat de presă al Curţii referitor la Decizia nr. 20/2016. Concret, prevederile indicate fac referire la fapta contravenţională a angajatorului de a primi la muncă până la cinci persoane fără a încheia cu acestea contracte de muncă.

Într-o asemenea situaţie, inspectorii de muncă pot da o amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. De exemplu, dacă sunt găsite cinci persoane, amenda minimă este de 50.000 de lei, iar cea maximă – de 100.000 de lei. Aşadar, după publicarea deciziei în Monitor, inspectorii de muncă vor putea să sancţioneze angajatorii cu această amendă şi atunci când salariaţi de-ai lor lucrează în timpul suspendării contractelor de muncă.

Hotărârea ICCJ a fost dată în baza unei solicitări a Tribunalului Galaţi. Instanţa respectivă s-a confruntat cu o cauză în care inspectorii de muncă au sancţionat o firmă pentru că trei dintre salariaţii acesteia au lucrat în timp ce aveau contractele de muncă suspendate pentru concedii neplătite. Angajatorul a contestat sancţiunea, motivând că existau contracte încheiate cu cele trei persoane, deşi inspectorii de muncă au considerat că, actele fiind suspendate, salariaţii lucrau fără forme legale. Judecătorii Tribunalului Galaţi nu s-au putut pronunţa deoarece legislaţia nu stabileşte că prestarea muncii pe timpul suspendării contractului este contravenţie, astfel că aceştia s-au adresat ICCJ.

Atunci când un complet de judecată al ICCJ, al curţii de apel sau al tribunalului (învestit cu soluţionarea cauzei în ultimă instanţă) identifică o chestiune de drept de a cărei lămurire depinde soluţionarea pe fond a unei cauze, acesta poate cere ICCJ să dea o rezolvare de principiu. Regula este inclusă în Codul de procedură civilă, act normativ care mai prevede că chestiunea de drept trebuie să fie una nouă, care nu s-a mai aflat sau nu se află în discuţie la ICCJ.

Atenţie! Deşi dezlegarea dată chestiunii de drept referitoare la sancţionarea muncii în timpul suspendării contractului deja este obligatorie pentru Tribunalul Galaţi, decizia Înaltei Curţi va deveni obligatorie pentru toate instanţele abia de la data publicării în Monitorul Oficial.

Be the first to comment on "DECIZIE A INALTEI CURTI DE CASATIE SI JUSTITIE"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*