ATENTIE ANGAJATI ! CAND POATE FACE RETINERI ANGAJATORUL DIN DIN VENITURILE DIN SALARII

money-1078268_960_720

money-1078268_960_720

Legislatia muncii stabileste ca salariatii raspund patrimonial pentru pagubele materiale produse din vina si in legatura cu munca lor. Totusi, pentru ca un angajator sa poata retine din salariul angajatilor sai, trebuie indeplinite anumite proceduri legale, prevazute de Codul Muncii. De asemenea, retinerile salariale trebuie sa se incadreze in anumite sume stabilite in prealabil, fie printr-o hotarare judecatoreasca, fie printr-un document semnat atat de angajator, cat si de angajat.

1) Ce fel de prejudicii aduse angajatorului pot conduce la retinerile salariale?

Exista mai multe conditii ce trebuie indeplinite pentru ca angajatorul sa poata retina din salariul angajatilor sai, acestea fiind prevazute de Codul Muncii.

In primul rand, trebuie sa existe o paguba materiala, adica un prejudiciu, o diminuare adusa patrimoniului angajatorului. Aceasta poate rezulta din neexecutarea sau din executarea defectuoasa a obligatiilor contractuale.Tebuie mentionat faptul ca salariatii nu raspund de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului, adica cele care se produc din cauza conditiilor concrete de la locul de munca.

In plus, prejudiciul trebuie sa poata fi determinat la data la care se solicita plata despagubirii sau determinabil in viitor, si sa poata fi usor evaluat in bani.

In al doilea rand, paguba trebuie sa fie produsa din vina salariatului. Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlatura

Paguba trebuie sa fie produsa in legatura cu munca angajatilor. Aceasta inseamna ca paguba trebuie sa fie produsa in timpul programului de lucru si in procesul muncii.Daca paguba este produsa in afara programului de serviciu sau prin efectuarea unor activitati care nu au legatura cu atributiile din fisa postului si nu au fost efectuate din dispozitia conducatorului locului de munca, atunci nu putem vorbi de raspundere civila contractuala, ci de raspundere delictuala.

Atentie ! Trebuie sa existe o legatura de cauzalitate intre paguba produsa si fapta salariatului, care se poate dovedi prin orice mijloc de proba.

Atentie! Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.

money-1078268_960_720

Be the first to comment on "ATENTIE ANGAJATI ! CAND POATE FACE RETINERI ANGAJATORUL DIN DIN VENITURILE DIN SALARII"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*