OUG nr. 44/2008 defineşte PFA ca fiind acea persoană majoră, care nu a săvârşit fapte sancţionate de legile financiare, autorizată să desfăşoare orice formă de activitate economică permisă de lege şi care se foloseşte, în principal, de forţa de muncă proprie.

De altfel, această formă de organizare obişnuia să fie până de curând una dintre cele mai întâlnite în ţara noastră, în condiţiile în care procedura înmatriculării nu este una foarte complexă, înfiinţarea presupune costuri ceva mai reduse, iar pentru evidenţele contabile nu este obligatorie angajarea unei persoane specializate. Totuşi, pe fondul intrării în vigoare a noului Cod fiscal, povara fiscală a unei PFA a crescut simţitor de la 1 ianuarie, motiv pentru care numeroşi antreprenori au decis să îşi suspende sau să înceteze o astfel de activitate, în detrimentul altor forme de organizare.

Concret, din 2016, PFA datorează obligatoriu şi contribuţia de asigurări sociale (CAS), pe lângă contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) şi impozitul pe venit de 16%.

În plus, există o serie de alte măsuri ce au descurajat, anul acesta, înfiinţarea de PFA, iar printre cele mai importante ar fi majorarea cotelor de impozitare a clădirilor cu destinaţie mixtă, adică cele folosite cu dublu scop, atât ca locuinţă, cât şi ca sediu social (cazul majorităţii PFA-urilor, sau scăderea impozitului pe dividende la 5%, aspect care determină o creştere a taxelor.

Mai mult, începând din acest an, activitatea PFA-urilor poate deveni una riscantă, în condiţiile în care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) o poate reîncadra ca activitate salarială, situaţie în care persoana fizică poate răspunde chiar cu propriul patrimoniu .

Paşii pentru radierea PFA la Registrul Comerţului

Dacă desfăşuraţi activităţi autorizate de Registrul Comerţului şi aţi decis să închideţi entitatea, primul pas pe care trebuie să îl faceţi este să vă deplasaţi la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul în raza căruia aveţi declarat sediul profesional, în termen de 15 zile de la încetarea activităţii, dar nu înainte de a încheia conturile cu organul fiscal competent,in sensul ca nu trebuie sa aveti debite restante.

  • cererea de înregistrare – formular tip,  care trebuie completată corespunzător (se bifează “radiere” în dreptul punctului II al cererii, iar la punctul 7.6. se trece motivul radierii).
  • documentele justificative care să ateste motivul radierii, dacă este cazul;
  • originalele documentelor emise de Registrul Comerțului la înregistrarea PFA, respectiv certificatul de înregistrare şi certificatul constatator de autorizare a activităţii;
  • dovezile pentru plata taxelor/ tarifelor legale, care se achită la casiera oficiului competent şi care însumează 72 de lei, potrivit informaţiilor furnizate de site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC): 45 de lei – taxa de registru şi 27 lei reprezentând un procent aplicat taxei de registru.

În ceea ce priveşte soluționarea dosarului, această atribuţie revine în competența directorului oficiului registrului comerțului de pe lângă tribunal, cel care poate dispune, în funcţie de particularităţile fiecărui caz, administrarea și a altor acte doveditoare decât cele enumerate.

Dacă însă dosarul este complet şi cuprinde toate documentele solicitate, instituţia va elibera documentele privind radierea entităţii în aproximativ cinci zile.

Notă: În cazul în care desfăşuraţi activităţi din profesii libere, reglementate în baza legilor speciale, trebuie să obţineţi de la corpul/ ordinul profesional din care faceţi parte documente justificative privind încetarea activităţii.

Obligaţiile PFA în relaţia cu Fiscul după radierea la ONRC

Odată obţinute documentele doveditoare eliberate de ONRC, titularul PFA are îndeplinit câteva obligaţii şi în relaţia cu ANAF. Mai precis, are obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la încetarea activităţii, să se prezinte la organul fiscal competent (cel în raza căruia îşi are sediul profesional) cu certificatul de înregistrare fiscală/ certificatului de înregistrare ca plătitor de TVA, în original, în vederea anulării. În plus, titularul PFA va prezenta şi documentele emise de ONRC, cele care atestă practic radierea din Registrul Comerţului.

În plus, chiar dacă informaţiile legate de radierea entităţii sunt preluate de organul fiscal de la ONRC, există situaţii în care sunt solicitate şi alte documente contribuabilului de către Fisc.

Informațiile privind radierea unei PFA la Registrul Comerțului migrează automat la ANAF. Nu este astfel necesară depunerea declarației 070, decât în cazul în care PFA are în vectorul fiscal luate în evidență anumite impozite pentru care solicită anularea, ca de exemplu înregistrarea în scopuri de TVA.

Aşadar, dacă sunteţi nevoit să depuneţi formularul amintit, acestuia îi veţi ataşa şi documentele privind radierea eliberate de ONRC, dar şi alte documente, după caz (de exemplu: certificatul de înregistrare ca plătitor de TVA, în vederea anulării acestuia).

Deasemeni  se va depune la organul fiscal de domiciliu, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, și formularul 220 ” Declarație privind venitul estimat/Norma de venit “, alături de documente justificative, cu bifarea căsuței Recalculare Plăți Anticipate.

Nu în ultimul rând, pentru declararea veniturilor obţinute în cursul anului în care se solicită radierea, titularul unei PFA care realizează venituri din activităţi independente are obligaţia depunerii formularului 200 “Declaraţie privind veniturile realizate din România”, termenul-limită pentru depunerea acestui document este ziua de 25 mai a anului următor celui în care au fost obținute veniturile.

Precizări importante despre registrele contabile şi recomandările specialiştilor

Pe parcursul activităţii sale, o persoană fizică autorizată este obligată să respecte reglementările în vigoare privind evidența contabilă și să completeze registrele și alte documente contabile prevăzute de legislația în materie.

Astfel, chiar dacă o PFA nu este obligată să depună la ANAF registrul jurnal şi registrul inventar, aceasta trebuie să le păstreze pentru o anumită perioadă de timp:

Conform Ordinului MFP nr. 170/2015, PFA are obligația să întocmească registrul jurnal și registrul inventar și să păstreze aceste documente pentru o perioadă de zece ani, neexistând obligația ca acestea să fie depuse la organul fiscal.

Procedura de închidere a unei PFA este aceeaşi şi nu trebuie să difere la de la un oraş la altul sau de la un sector la altul, în cazul municipiului Bucureşti.

 

documente