Un proiect de ordin pentru modificarea Ordinului ANAF nr. 3769/2015 privind declararea livrărilor/prestărilor şi achiziţiilor efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului declaraţiei informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA, cu modificările ulterioare, a fost lansat în dezbatere publică recent de Fisc.

Modificarea formularului de TVA vine ca urmare a publicării spre testare, începând din luna iunie, a formularului electronic al noii declarații informative 394.Un numar  de 25 de mari contribuabili au testat deja noul document, în varianta care trebuie depusă, potrivit prevederilor legale, începând de la 1 august.

Declarația de TVA se va completa integral abia din toamnă

Printre cele mai importante modificări aduse formularului 394 se numără faptul că acesta nu va mai trebui să fie completat integral de la 1 august, ci abia de la 1 octombrie pentru toate operațiunile efectuate pe teritoriul național. În schimb, în perioada 1 iulie – 30 septembrie, vor fi declarate numai operațiunile derulate cu persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA (cartușul C). Astfel, termenul de declarare pentru celelalte operațiuni din declarație va fi prorogat, începând cu cele aferente lunii octombrie.

Fiscul mai informează prin intermediul referatului de aprobare al proiectului de act normativ prin care va modifica formularul 394 că, pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri și pentru a simplifica declarația, din document va fi eliminată cerința de a completa operațiunile cu regim special de către persoanele impozabile care aplică sistemul de TVA la încasare.

Mai mult, din noua variantă a declarației 394 va fi eliminată și cerința de a completa TVA aferentă livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii pentru care se aplică taxarea inversă și menținerea acesteia numai în cazul achizițiilor.

Ce probleme au semnalat firmele ce au testat declarația de TVA

La începutul lunii iunie, ANAF a demarat testarea noului format al declarației de TVA 394, aprobat de Fisc la începutul anului, firmele urmând să depună acest tip de formular, în mod oficial, începând de la 1 august, pentru luna iulie.

Prin intermediul unui comunicat de presă remis redacției noastre, Fiscul a anunțat că a luat această decizie după ce „un grup de 25 de firme, contribuabili mari și mici, și-au exprimat dorința să testeze noul formular și să comunice constant cu specialiștii ANAF, pentru a fi identificate și rezolvate eventualele probleme tehnice”. 

Astfel, pe perioada testării, contribuabilii și asociațiile profesionale au semnalat Fiscului anumite aspecte referitoare la modalitatea de completare și declarare a datelor din formularul 394 și au solicitat aplicarea mai multor modificări, printre care se numără:

  • introducerea cotei de TVA de 19% (pentru corecții, regularizări din perioadele anterioare),
  • eliminarea evidențierii în mod distinct a livrărilor/achizițiilor de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC și laptopuri dacă valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, înscrise într-o factură este mai mică de 22.500 lei, datorităcosturilor suplimentare generate la nivelul contribuabililor.

Mai exact, în noua variantă a declarației de TVA, cuprinsă în anexa proiectului de act normativ recent lansat în dezbatere publică de către Fisc, în declarația 394 se vor regăsi următoarele cote de TVA: 24%, 20%,19%, 9%, 5%.